Wielrenhandschoenen: hoe verschillen ze per seizoen en waarom is dat belangrijk?

Wielrenhandschoenen zijn meer dan een modeaccessoire. Ze bieden bescherming en comfort en zijn een essentieel onderdeel van elke wielrenuitrusting. Ze beschermen je handen tegen blaren en schaafwonden bij valpartijen. Daarnaast bieden ze een goede grip op het stuur, wat vooral belangrijk is bij nat weer. Verder absorberen ze trillingen van de fiets, wat zorgt voor een beter gevoel en controle. Maar wist je dat er verschillende soorten wielrenhandschoenen zijn voor verschillende seizoenen?

De verschillen per seizoen

In de zomer draag je meestal vingerloze wielrenhandschoenen. Ze zijn gemaakt van ademende materialen zoals mesh of lycra, om je handen koel en droog te houden. Ze zijn ook lichter en flexibeler, wat je de vrijheid geeft om te bewegen. Daarentegen zijn winter wielrenhandschoenen volledig bedekt en gemaakt van isolerende materialen zoals fleece of neopreen. Ze houden je handen warm, zelfs bij zeer lage temperaturen. Ook zijn er herfst- en lente wielrenhandschoenen. Deze zijn iets warmer dan de zomerhandschoenen maar minder geïsoleerd dan de winterhandschoenen. Ze zijn ideaal voor het tussenseizoen wanneer de temperaturen mild zijn.

Belangrijke punten bij de aankoop

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken bij het kopen van wielren handschoentjes. Ten eerste, de maat. De handschoenen moeten goed passen, niet te los en niet te strak. Te losse handschoenen kunnen schuiven en blaren veroorzaken, terwijl te strakke handschoenen je bloedsomloop kunnen belemmeren. Ten tweede, het materiaal. Kies voor ademende materialen zoals mesh voor de zomer en isolerende materialen zoals fleece voor de winter. Ten derde, de kwaliteit. Let op de naden en het stikwerk. Ze moeten sterk en duurzaam zijn. En tot slot, de prijs. Je hoeft geen fortuin uit te geven aan wielren handschoentjes, maar goedkope handschoenen van lage kwaliteit kunnen meer kwaad dan goed doen.